FRANKRIJK – Het is nog niet eens echt komkommertijd, maar de berichten over blauwe wijn halen al weer de krant. Deze keer gaat het om nieuw onderzoek van een Franse universiteit. Daaruit zou blijken dat de vooral op terrasjes graag geziene gast wel degelijk kunstmatige kleurstoffen bevat, in tegenstelling tot wat producenten beweren. Studenten uit Toulouse ontleedden twee blauwe wijnen, de Vindigo en de Imajyne. En troffen in beide E133 aan, een kunstmatige kleurstof die bijvoorbeeld ook voor smurfenijs en blauwe mm’s wordt gebruikt. De Spaanse makers van de Vindigo zeggen dat de chardonnay haar kleur dankt aan een natuurlijk pigment dat in de schil van de druiven voorkomt. De producent van het op Corsico gefabriceerde Imajyne koos de tegenaanval en kwam met een door twee ministeries goedgekeurd rapport om te bewijzen dat de blauwe wijn alleen maar natuurlijke kleurstoffen bevat.
Laatste nieuws
-
Een glas wijn of bier is niet alleen maar slecht | 15 sep 2025
-
Huub van Doorne neemt na twintig jaar afscheid als CEO van Lucas Bols | 12 sep 2025
-
Recordregen aan gouden medailles bij Wijnkeuring 2025 | 11 sep 2025
-
Snellere controles in zicht, maar handbagagewijn moet nog even wachten | 10 sep 2025
-
Cider terug van weggeweest? | 09 sep 2025
-
Oudste whisky van India | 08 sep 2025
-
Ook vroege start bij Duitse druivenpluk | 05 sep 2025