NOORD-SCHARWOUDE – Als je toch een alcoholische drank wilt nuttigen, dan kun je dat uit gezondheidsoogpunt het beste bij het eten doen. Steeds meer wetenschappers die zich buigen over verstandige alcoholconsumptie, komen tot deze conclusie. Reden voor het OIV (International Organisation of Vine and Wine) om eens goed te kijken naar de eet-voorkeuren en -patronen van volwassen wijn-, bier- en gedistilleerd-drinkers. Zij keken dus niet naar mogelijke gezondheidsvoor- of nadelen, maar draaiden de boel om. De wetenschappers namen 26 bestaande studies uit de periode 1997-2020 onder de loep. Twee daarvan kwamen uit Nederland. Uit deze gegevens blijkt dat gematigde wijndrinkers meer geld uitgeven aan gezonde voeding, terwijl bierdrinkers eerder kant- en klaarmaaltijden kopen. Ook kiezen zij vaker voor fastfood en suikerhoudende producten. Wijnfans zetten vaker fruit, groenten en vis op tafel. Bij de liefhebbers van gedistilleerd zijn voedingspatroon en levensstijl het minst gezond. Het rapport eindigt met de conclusie dat de wetenschap dus voorzichtig moet zijn met het leggen van verbanden tussen alcoholconsumptie en de ontwikkeling van allerlei ziektes, maar ook het daaraan gerelateerde voedings- en levensstijlpatroon meer moet meewegen.
Laatste nieuws
-
Doorbraak voor alcoholvrije wijnproductie in Italië | 23 jun 2025
-
Wijnbedrijven zetten in op hulp van zangvogels | 20 jun 2025
-
Spadel overschrijdt 1 miljard liter | 19 jun 2025
-
Didier Chopin voor de rechter wegens verkoop van nepchampagne | 18 jun 2025
-
Belgen drinken minder bier | 17 jun 2025
-
Bart Vunderink beloond met Magister Vini titel | 16 jun 2025
-
Franse Senaat maakt korte metten met verlaten wijngaarden | 13 jun 2025