FRANKRIJK – De internationale wijnindustrie moet lessen te trekken uit de desastreuze situatie waar hun Californische collega’s afgelopen week voor de zoveelste keer in belandden. Natuurbranden houden Californië om de haverklap in de greep. Soms komen wijnmakerijen er genadig vanaf, maar ze hebben ook wel eens minder geluk. Afgelopen week gingen meerdere wijnbedrijven in rook op, waaronder Newton Vineyard. Het California Wine Institute heeft bevestigd dat meerdere wijnmakerijen zijn getroffen. Professor Jacques-Olivier Pesme, werkzaam aan een Canadese en Australische universiteit, stelt dat er veel te leren valt uit de gebeurtenissen. De branden komen steeds vroeger in het seizoen waarmee de oogst steeds vaker in gevaar komt. Volgens Pesme zijn er veel overeenkomsten tussen de branden die de wijnbouw in verschillende landen treft, onder meer in omvang en snelheid. Her en der wordt al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar smoke taint, oftewel door rook aangetaste druiven en de gevolgen daarvan op de wijn.
Laatste nieuws
-
Robbie Williams zet zijn naam onder nuchtere revolutie | 19 aug 2025
-
Speyside-distilleerderij halveert energieverbruik | 18 aug 2025
-
Oude rogge uit gezonken schip wordt nieuwe whisky | 15 aug 2025
-
Verliest de champagneflûte terrein? | 14 aug 2025
-
Grootste Franse bosbrand in decennia onder controle | 13 aug 2025
-
Ilja Gort neemt afscheid van tv-serie maar blijft dorstig naar nieuwe avonturen | 12 aug 2025
-
Wereldse whisky verrast: India, Taiwan en Australië stelen de show | 11 aug 2025