FRANKRIJK – De internationale wijnindustrie moet lessen te trekken uit de desastreuze situatie waar hun Californische collega’s afgelopen week voor de zoveelste keer in belandden. Natuurbranden houden Californië om de haverklap in de greep. Soms komen wijnmakerijen er genadig vanaf, maar ze hebben ook wel eens minder geluk. Afgelopen week gingen meerdere wijnbedrijven in rook op, waaronder Newton Vineyard. Het California Wine Institute heeft bevestigd dat meerdere wijnmakerijen zijn getroffen. Professor Jacques-Olivier Pesme, werkzaam aan een Canadese en Australische universiteit, stelt dat er veel te leren valt uit de gebeurtenissen. De branden komen steeds vroeger in het seizoen waarmee de oogst steeds vaker in gevaar komt. Volgens Pesme zijn er veel overeenkomsten tussen de branden die de wijnbouw in verschillende landen treft, onder meer in omvang en snelheid. Her en der wordt al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar smoke taint, oftewel door rook aangetaste druiven en de gevolgen daarvan op de wijn.
Laatste nieuws
-
Doorbraak voor alcoholvrije wijnproductie in Italië | 23 jun 2025
-
Wijnbedrijven zetten in op hulp van zangvogels | 20 jun 2025
-
Spadel overschrijdt 1 miljard liter | 19 jun 2025
-
Didier Chopin voor de rechter wegens verkoop van nepchampagne | 18 jun 2025
-
Belgen drinken minder bier | 17 jun 2025
-
Bart Vunderink beloond met Magister Vini titel | 16 jun 2025
-
Franse Senaat maakt korte metten met verlaten wijngaarden | 13 jun 2025