FRANKRIJK – De internationale wijnindustrie moet lessen te trekken uit de desastreuze situatie waar hun Californische collega’s afgelopen week voor de zoveelste keer in belandden. Natuurbranden houden Californië om de haverklap in de greep. Soms komen wijnmakerijen er genadig vanaf, maar ze hebben ook wel eens minder geluk. Afgelopen week gingen meerdere wijnbedrijven in rook op, waaronder Newton Vineyard. Het California Wine Institute heeft bevestigd dat meerdere wijnmakerijen zijn getroffen. Professor Jacques-Olivier Pesme, werkzaam aan een Canadese en Australische universiteit, stelt dat er veel te leren valt uit de gebeurtenissen. De branden komen steeds vroeger in het seizoen waarmee de oogst steeds vaker in gevaar komt. Volgens Pesme zijn er veel overeenkomsten tussen de branden die de wijnbouw in verschillende landen treft, onder meer in omvang en snelheid. Her en der wordt al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar smoke taint, oftewel door rook aangetaste druiven en de gevolgen daarvan op de wijn.
Laatste nieuws
-
Markt voor biologische wijn groeit gestaag | 15 jan 2025
-
Heineken verliest marktaandeel | 14 jan 2025
-
Rutte geeft jenevervaten weg aan bierbrouwers | 13 jan 2025
-
Honden sporen ziektes op in de wijngaard | 10 jan 2025
-
Wijnschrijver Nicolaas Klei overleden | 09 jan 2025
-
Kankerwaarschuwing op etiket van alcoholhoudende dranken | 08 jan 2025
-
Flinke boete voor rijden onder invloed in België | 07 jan 2025