FRANKRIJK – Rosé is allang niet meer een zomerdrankje, maar gedurende het hele jaar een graag geziene gast. Om aan de blijvende vraag te kunnen voldoen, zal er jaarlijks zo’n 200 hectare aan wijnbouwgrond in de Provence moeten bijkomen, stelt belangenorganisatie CIVP (Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence). Achterover leunen is misschien verleidelijk, maar geenszins een optie, meldde voorzitter Jean-Jacques Bréban op een persbijeenkomst. Twee mindere oogsten en een sterk toegenomen vraag hebben de druivenprijs flink opgedreven. Om te voorkomen dat rosé onbereikbaar wordt voor de gewone man (en vrouw) heeft de organisatie een nieuwe strategie ontwikkeld, waarmee de Provence de groeiende concurrentie voor wil blijven. Frankrijk is nog altijd de grootste producent, gevolgd door Spanje, de VS en Italië. Maar ook in Australië, Chili en Zuid-Afrika neemt het volume toe. Het plan gaat niet alleen over het kunnen bijbenen van de groei, maar ook over duurzaamheid. In 2030 moeten alle wijngaarden HVE-gecertificeerd zijn.
Laatste nieuws
-
Wijnconsumptie daalt | 30 apr 2024
-
Nulletje krijgt meer voet aan de grond | 29 apr 2024
-
Ambachtelijke cider: nieuwe ster aan het drankenfirmament? | 26 apr 2024
-
Nachtvorst houdt huis in Limburg en Bourgogne | 25 apr 2024
-
Heineken en Rijksmuseum blijven samenwerken | 24 apr 2024
-
Alcohol in Schotland flink duurder | 23 apr 2024
-
Geen alcohol in trein rond Koningsdag | 22 apr 2024