ZUID-AFRIKA – De Zuid-Afrikaanse drankenbranche gaat zwaar gebukt onder de coronacrisis. Het ingestorte toerisme, het tijdelijke verbod op de wijnexport, de strenge lockdown en het nu opnieuw geldende verbod op de verkoop van alcohol missen hun uitwerking niet. Als een van de weinige landen ter wereld koos Zuid-Afrika voor een drooglegging. Die werd begin juni even opgeheven, maar werd zes weken later weer van kracht. Daarnaast geldt er een avondklok. De restaurants mogen dan weer met beperkte capaciteit open zijn, met deze maatregelen valt er niet zo heel veel te serveren. Vorige week gingen medewerkers in onder meer Johannesburg en Kaapstad de straat op om te protesteren. Tafels en stoelen werden op straat gezet om de leuze #JobsSavesLives kracht bij te zetten. De industrie heeft de regering opgeroepen de regels te versoepelen en in elk geval alcoholconsumptie toe te staan in restaurants. Daarnaast vraagt de wijnsector de consument om support. ‘Koop en drink Zuid-Afrikaanse wijn!’ is de boodschap. Een Britse supermarktketen heeft hier in elk geval gehoor aangeven door haar assortiment wijnen in de spreekwoordelijke etalage te zetten. En de wijnmaker, die heeft maar één hoop: dat goed voorbeeld goed doet volgen.
Laatste nieuws
-
Robbie Williams zet zijn naam onder nuchtere revolutie | 19 aug 2025
-
Speyside-distilleerderij halveert energieverbruik | 18 aug 2025
-
Oude rogge uit gezonken schip wordt nieuwe whisky | 15 aug 2025
-
Verliest de champagneflûte terrein? | 14 aug 2025
-
Grootste Franse bosbrand in decennia onder controle | 13 aug 2025
-
Ilja Gort neemt afscheid van tv-serie maar blijft dorstig naar nieuwe avonturen | 12 aug 2025
-
Wereldse whisky verrast: India, Taiwan en Australië stelen de show | 11 aug 2025