WAGENINGEN – Professoren, doktoren en wetenschappers uit alle delen van Europa kwamen deze week bijeen op het negende European Beer and Health Symposium in Brussel. Daar ging het vooral over de mogelijke positieve impact van matige bierconsumptie op de gezondheid. De Britse dr. Thomas Thurnell-Read belichtte de sociale kant. Matige alcoholconsumptie kan een rol spelen in het welbevinden van mensen, doordat het hen samenbrengt in pubs en zo eenzaamheid vermindert. De Poolse dr. Patrycja Kupnicka doceerde over de verschillende voedingsstoffen in bier met en zonder alcohol. Ook prof. Jäger uit Oostenrijk had hier onderzoek naar gedaan. Zijn conclusie: een kleine toevoeging van natrium zou alcoholvrij bier tot een geschikte alternatieve sportdrank maken. De Nederlandse dr. Guido Camps mocht ook zijn zegje doen. Hij vertelde zijn toehoorders onder meer dat, als we kijken naar de effecten op de beloning in de hersenen, de smaak van bier belangrijker is dan de aanwezigheid van alcohol. Onder aanvoering van de Amerikaanse wetenschapsjournalist dr. Alex Berezow werden de recente, veelbesproken publicaties in het medisch tijdschrift The Lancet bediscussieerd. Door de gebeurtenissen in hun context te plaatsen kon Berezow laten zien waar het mis was gegaan, onder meer doordat media de onderzoeksresultaten verkeerd interpreteren.
Laatste nieuws
-
Topwijnen gestolen in Toscane | 27 mrt 2025
-
Dutch Beer Challenge | 26 mrt 2025
-
Carlsberg nieuwe sponsor van UEFA | 25 mrt 2025
-
EU stelt extra importheffing op VS uit | 24 mrt 2025
-
Britse drempel voor alcoholvrij bier verhoogd | 21 mrt 2025
-
Limburgs Wijnbouwcongres 2025 | 20 mrt 2025
-
ProWein 2025 blijft toonaangevende internationale vakbeurs ondanks stevige concurrentie | 19 mrt 2025