Krijgt u wel eens vragen van klanten over sulfiet? Er is nu een handzame uitvinding die kan bepalen hoeveel sulfiet er in de wijn zit.
Hoewel dit natuurlijke middel veel positieve eigenschappen heeft, zijn er ook mensen die hier gevoelig voor zijn en zeggen dat ze er hoofdpijn van krijgen. Volgens Europese regelgeving moet een concentratie die boven de 10 mg per liter uitkomt vermeld worden op het etiket. Het lastige is natuurlijk dat je het als consument niet ziet. Hoogstens verzorgt het in de neus een onaangename prikkeling en ook in de smaak kan het merkbaar zijn. Er zijn wel sneltesten op de markt maar de Universiteit van Granada kwam laatst met een nieuw snufje. De wetenschappers hebben een apparaatje ontwikkeld waarmee het heel gemakkelijk is om buiten het laboratorium de hoeveelheid sulfiet te meten. Het is slechts 3,5 cm lang en 7 mm breed, zegt de leider van het onderzoek, Miguel Erenas. Bij het testen worden de kleurstoffen uit de wijn getrokken, waarna een kleurloos goedje overblijft. Een sensor herkent daarin het sulfiet. Voor de analyse is slechts één druppel wijn nodig en zestig seconden geduld.
Laatste nieuws
-
Wijnbedrijven zetten in op hulp van zangvogels | 20 jun 2025
-
Spadel overschrijdt 1 miljard liter | 19 jun 2025
-
Didier Chopin voor de rechter wegens verkoop van nepchampagne | 18 jun 2025
-
Belgen drinken minder bier | 17 jun 2025
-
Bart Vunderink beloond met Magister Vini titel | 16 jun 2025
-
Franse Senaat maakt korte metten met verlaten wijngaarden | 13 jun 2025
-
Beyoncé en SirDavis whiskey samen op wereldtournee | 12 jun 2025