Krijgt u wel eens vragen van klanten over sulfiet? Er is nu een handzame uitvinding die kan bepalen hoeveel sulfiet er in de wijn zit.
Hoewel dit natuurlijke middel veel positieve eigenschappen heeft, zijn er ook mensen die hier gevoelig voor zijn en zeggen dat ze er hoofdpijn van krijgen. Volgens Europese regelgeving moet een concentratie die boven de 10 mg per liter uitkomt vermeld worden op het etiket. Het lastige is natuurlijk dat je het als consument niet ziet. Hoogstens verzorgt het in de neus een onaangename prikkeling en ook in de smaak kan het merkbaar zijn. Er zijn wel sneltesten op de markt maar de Universiteit van Granada kwam laatst met een nieuw snufje. De wetenschappers hebben een apparaatje ontwikkeld waarmee het heel gemakkelijk is om buiten het laboratorium de hoeveelheid sulfiet te meten. Het is slechts 3,5 cm lang en 7 mm breed, zegt de leider van het onderzoek, Miguel Erenas. Bij het testen worden de kleurstoffen uit de wijn getrokken, waarna een kleurloos goedje overblijft. Een sensor herkent daarin het sulfiet. Voor de analyse is slechts één druppel wijn nodig en zestig seconden geduld.
Laatste nieuws
-
Nieuwe premier cru’s in Bourgogne | 13 dec 2024
-
Rotterdam Bierstad | 12 dec 2024
-
In Memoriam: André Domburg (1964–2024) | 11 dec 2024
-
Geen alcohol meer voor Finnen | 11 dec 2024
-
Archeologen ontdekken Romeins wijnhuis in Spanje | 10 dec 2024
-
Nieuwe directeur voor AB InBev | 09 dec 2024
-
Kleinste wijnproductie in 63 jaar | 06 dec 2024