Door het veranderende klimaat begint ook de Duitse wijnpluk dit jaar opvallend vroeg. Volgens het Deutsches Weininstitut zijn de druiven uitzonderlijk snel gerijpt, waardoor veel regio’s al in de eerste week van september zijn gestart. In het Rheingau ligt de oogst zelfs drie weken voor op schema. Opvallend genoeg doet de kwaliteit daar niet voor onder. Integendeel: de gezonde druiven worden vergeleken met de topjaren 2003 en 2018. Voor witte wijnen belooft dit een frisse, aromatische stijl met voldoende zuurgraad, ondanks de hoge mostgewichten. Ook de rode varianten profiteren. De druiven zijn al diep doorgekleurd en bevatten dankzij de droge augustusmaand veel natuurlijke suikers. Wel zijn de opbrengsten vaak wat lager dan verwacht, omdat de bessen kleiner uitvallen. Producenten hopen nu op warme dagen en koele nachten, zodat de aroma’s zich verder kunnen ontwikkelen. Als het droog blijft, kunnen wijnliefhebbers zich verheugen op een oogst van uitzonderlijke klasse.
Laatste nieuws
-
Ook vroege start bij Duitse druivenpluk | 05 sep 2025
-
Champagne knalt vroeg | 04 sep 2025
-
Chelsea-sterspeler Palmer in de clinch met Château Palmer | 03 sep 2025
-
Is vulkanische wijn echt zo bijzonder? | 02 sep 2025
-
Château Lafleur verlaat Bordeaux-appellatie | 01 sep 2025
-
Leesvoer met een wijnkaart | 29 aug 2025
-
Münchense gin wordt protestmiddel tegen strenge wet | 28 aug 2025