WALES – Ze zijn er al even mee bezig, maar hopen dat het dit jaar rondkomt: officiële bescherming voor Welsh Whisky. Nu de Brexit écht een feit is, is de tijd er volgens de distilleerderijen rijp voor. Want nu mag het Verenigd Koninkrijk zelf bepalen welke producten daarvoor in aanmerking komen. Lam, eerstelingen uit Pembrokeshire, zeezout van Anglesey en zelfs lokale wijn hebben als Welshe lekkernijen de geografische beschermde status (PGI) al bemachtigd. Maar whisky uit Wales staat nog niet in dat rijtje. Samen zijn de stokerijen druk bezig om productieregels op te stellen die mede bepalen wat een whisky echt Welsh maakt. Voor Scotch – en ook Irish Whiskey – zijn die standaarden er al, maar Wales is wat dat betreft nog een ‘groentje’. Pas begin deze eeuw kwam de commerciële whiskyindustrie hier langzaam maar zeker op gang.
(foto: Penderyn)
Laatste nieuws
-
Doorbraak voor alcoholvrije wijnproductie in Italië | 23 jun 2025
-
Wijnbedrijven zetten in op hulp van zangvogels | 20 jun 2025
-
Spadel overschrijdt 1 miljard liter | 19 jun 2025
-
Didier Chopin voor de rechter wegens verkoop van nepchampagne | 18 jun 2025
-
Belgen drinken minder bier | 17 jun 2025
-
Bart Vunderink beloond met Magister Vini titel | 16 jun 2025
-
Franse Senaat maakt korte metten met verlaten wijngaarden | 13 jun 2025