De Champagneoogst van 2025 is klein van omvang maar groots van karakter. Producenten spreken vol lof over de uitzonderlijke kwaliteit van de druiven, al zorgt het lage opbrengstplafond van 9.000 kilo per hectare – het laagste in moderne tijden – voor discussie. Het Comité Champagne besloot tot deze beperking om de markt te herstellen na drie jaren van dalende wereldwijde verkopen. Toch overheerst optimisme. De wijnhuizen zien de beperkte opbrengst als een kans om de focus op kwaliteit en duurzaamheid te versterken. Bollinger en Ayala prijzen de grotere wijnreserves die schommelingen helpen opvangen, terwijl Moët & Chandon experimenteert met nieuwe druivenrassen en bredere aanplant om het veranderende klimaat beter te trotseren. Ondanks lagere volumes verwachten producenten dat deze oogst de basis legt voor elegante, gebalanceerde wijnen met indrukwekkende frisheid en aroma’s. Een “nieuw normaal” is het volgens hen niet – eerder een herijking die Champagne toekomstbestendig moet maken, zonder de magie van de regio te verliezen.
Laatste nieuws
-
Robert Mondavi Winery ondergaat grote metamorfose | 29 okt 2025
-
Oostenrijkse chardonnay verovert de wereld | 28 okt 2025
-
Kleine oogst, grootse kwaliteit in Champagne | 27 okt 2025
-
Laatste kans om te bieden op zeldzame Bordeaux-wijnen | 24 okt 2025
-
Zuid-Amerika waagt zijn kans op La Place de Bordeaux | 23 okt 2025
-
Miljoeneninjectie van Pernod Ricard in Hiram Walker | 22 okt 2025
-
Drank, macht en familie in House of Guinness | 21 okt 2025
