Vandaag is het de eerste bijeenkomst van de High Level Wine Group in Brussel, waar diverse vertegenwoordigers van de EU zullen gaan discussiëren over de toekomst van wijn in Europa. Dat er iets moet gebeuren, daar is iedereen het wel over eens, aangezien klimaatverandering en een matiging in de wijnconsumptie de Europese wijnsector tot maatregelen dwingen. Italië heeft al vast een paar van zijn standpunten kenbaar gemaakt. Zo is het UIV (de Italiaanse wijnunie) tegen het rooien van wijngaarden, maar voor een beheersing van de opbrengsten. Een herziening van het systeem is noodzakelijk om grotere problemen in de toekomst te voorkomen, maar het rooien van wijngaarden is, aldus Lamberto Frescobaldi, voorzitter van het UIV, kortzichtig en niet gewenst, aangezien de wijngaard ‘niet alleen van fundamenteel belang is voor bedrijven, maar voor hele plattelandsgemeenschappen’. Wel pleit het UIV voor een verlaging van het alcoholpercentage tot 8,5% en zou het toegang willen krijgen tot fondsen die dit jaar niet gebruikt zijn en deze overhevelen naar het volgende jaar.
Laatste nieuws
-
Speyside-distilleerderij halveert energieverbruik | 18 aug 2025
-
Oude rogge uit gezonken schip wordt nieuwe whisky | 15 aug 2025
-
Verliest de champagneflûte terrein? | 14 aug 2025
-
Grootste Franse bosbrand in decennia onder controle | 13 aug 2025
-
Ilja Gort neemt afscheid van tv-serie maar blijft dorstig naar nieuwe avonturen | 12 aug 2025
-
Wereldse whisky verrast: India, Taiwan en Australië stelen de show | 11 aug 2025
-
Nieuwste Grange van Penfolds imponeert | 08 aug 2025