NIEUW-ZEELAND – Nieuw-Zeeland mag zichzelf graag naar voren schuiven als ‘groen wijnland’. En in een aantal opzichten is het inderdaad een van de meest milieubewuste wijnlanden ter wereld. Het in 1995 geïntroduceerde programma Sustainable Winegrowing New Zealand (SWNZ) is zo succesvol, dat zeker 90% van alle geproduceerde wijnen dit keurmerk draagt. SWNZ motiveert bedrijven om stappen te nemen op het gebied van onder meer gewasbescherming, watergebruik en afvalverwerking. Het gros van de wijngaarden (96%) heeft nu zo’n duurzaamheidscertificaat op zak, zo valt te lezen in het duurzaamheidsrapport 2022. Maar het kan nog veel groener; slechts 10% van de wijnmakerijen heeft een officiële biologische certificering. Wel denken veel wijnbedrijven na over hun verpakking; ruim de helft zou al lichtgewicht glazen flessen gebruiken.
Laatste nieuws
-
Doorbraak voor alcoholvrije wijnproductie in Italië | 23 jun 2025
-
Wijnbedrijven zetten in op hulp van zangvogels | 20 jun 2025
-
Spadel overschrijdt 1 miljard liter | 19 jun 2025
-
Didier Chopin voor de rechter wegens verkoop van nepchampagne | 18 jun 2025
-
Belgen drinken minder bier | 17 jun 2025
-
Bart Vunderink beloond met Magister Vini titel | 16 jun 2025
-
Franse Senaat maakt korte metten met verlaten wijngaarden | 13 jun 2025