NIEUW-ZEELAND – Nieuw-Zeeland mag zichzelf graag naar voren schuiven als ‘groen wijnland’. En in een aantal opzichten is het inderdaad een van de meest milieubewuste wijnlanden ter wereld. Het in 1995 geïntroduceerde programma Sustainable Winegrowing New Zealand (SWNZ) is zo succesvol, dat zeker 90% van alle geproduceerde wijnen dit keurmerk draagt. SWNZ motiveert bedrijven om stappen te nemen op het gebied van onder meer gewasbescherming, watergebruik en afvalverwerking. Het gros van de wijngaarden (96%) heeft nu zo’n duurzaamheidscertificaat op zak, zo valt te lezen in het duurzaamheidsrapport 2022. Maar het kan nog veel groener; slechts 10% van de wijnmakerijen heeft een officiële biologische certificering. Wel denken veel wijnbedrijven na over hun verpakking; ruim de helft zou al lichtgewicht glazen flessen gebruiken.
Laatste nieuws
-
Fruitglühwein boekt kleine min, maar producenten blijven optimistisch | 20 aug 2025
-
Robbie Williams zet zijn naam onder nuchtere revolutie | 19 aug 2025
-
Speyside-distilleerderij halveert energieverbruik | 18 aug 2025
-
Oude rogge uit gezonken schip wordt nieuwe whisky | 15 aug 2025
-
Verliest de champagneflûte terrein? | 14 aug 2025
-
Grootste Franse bosbrand in decennia onder controle | 13 aug 2025
-
Ilja Gort neemt afscheid van tv-serie maar blijft dorstig naar nieuwe avonturen | 12 aug 2025