ITALIË – Als er één begint te waggelen, volgt de rest vanzelf. Voor een rustgevend sfeertje hoeven ze het niet te doen. Gezamenlijk produceren de dames behoorlijk wat decibellen. Maar het is ook wel knus. En zeker nuttig. Een biologische wijnmakerij in de Italiaanse gemeente Montefalco (Perugia) zet ganzen in als onkruidbestrijders. Vierhonderd stuks maar liefst, die elke ochtend en avond tussen de wijnranken worden losgelaten. Het alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen was een idee van professor Cesare Castellini, werkzaam bij de plaatselijke universiteit. Samen met het Ministerie van Landbouw kwam het tot een meerjarig project. Bijkomende effecten, aldus de familie Di Filippo, is dat de gans-methode ook behoorlijk wat brandstof bespaart -tractoren en maaimachines zijn niet meer nodig- en bijdraagt aan de bemesting van het domein.
Laatste nieuws
-
UK zwicht voor VS druk | 11 jul 2025
-
Azië biedt fijne wijnen een kans | 10 jul 2025
-
NIX18-pilot 3x beter dan gemiddeld | 09 jul 2025
-
Biertrends… maar kloppen ze wel? | 08 jul 2025
-
Nieuwe afslanktrend zet drankgebruik op dieet | 07 jul 2025
-
Ardgowan Distillery komt na 100 met haar eerste whiskyvaten | 04 jul 2025
-
Britse vodka van aardappel tot terroir | 03 jul 2025