AUSTRALIË – Australische wetenschappers hebben flinke stappen gemaakt in de studie naar door rook aangetaste druiven. Het mengen van aangetaste en onaangetaste wijnen zou een oplossing kunnen zijn. De onderzoekers keken onder meer naar preventieve maatregelen, zoals manieren die de opname van rook in wijnstokken en druiven kunnen verminderen, maar ook naar mogelijkheden om wijn gemaakt van beschadigde druiven te herstellen. Dat laatste bleek kansrijk, toen zij een door rook aangetaste pinot noir rosé mengde met een onaangetaste rosé van dezelfde soort uit hetzelfde jaar. Het bleek dat zij de rookgeur op die manier konden ‘wegmengen’. Het zal bij elke wijnsoort opnieuw zoeken zijn naar de juiste verhouding, maar in dit geval bleek dat een mengsel van 25% aangetaste wijn en 75% onaangetaste wijn resulteerde in aroma- en smaakscores die niet veel verschilden van de onaangetaste wijn, meldt het Australian Wine Research Institute. Dit soort studies bieden de wijnmakers in New South Wales weer een sprankje hoop. De deelstaat, waar veel wijn wordt geproduceerd, werd afgelopen jaar van alle Australische regio’s het zwaarst getroffen door de bosbranden. Begin maart kwam het bericht dat er na 240 dagen eindelijk geen natuurbrand meer woedde in het gebied.
Laatste nieuws
-
Fruitglühwein boekt kleine min, maar producenten blijven optimistisch | 20 aug 2025
-
Robbie Williams zet zijn naam onder nuchtere revolutie | 19 aug 2025
-
Speyside-distilleerderij halveert energieverbruik | 18 aug 2025
-
Oude rogge uit gezonken schip wordt nieuwe whisky | 15 aug 2025
-
Verliest de champagneflûte terrein? | 14 aug 2025
-
Grootste Franse bosbrand in decennia onder controle | 13 aug 2025
-
Ilja Gort neemt afscheid van tv-serie maar blijft dorstig naar nieuwe avonturen | 12 aug 2025