Na maanden van onzekerheid is er eindelijk groen licht voor de productie van gedealcoholiseerde wijn in Italië. Dankzij een nieuw fiscaal decreet, goedgekeurd op 13 juni, kunnen Italiaanse wijnproducenten nu wijn zonder alcohol produceren en op de markt brengen onder duidelijke regelgeving. Tot voor kort moest het alcoholverwijderingsproces in het buitenland plaatsvinden, wat kosten en concurrentiekracht nadelig beïnvloedde. De beslissing volgt op intensieve druk van brancheorganisatie Unione Italiana Vini (UIV). Volgens UIV-secretaris Paolo Castellati is hiermee een belangrijke blokkade opgeheven die de sector tot 2026 had kunnen verlammen. Wijnproducenten zoals Zonin 1821, die al fors hebben geïnvesteerd in alcoholvrije producten, zien grote kansen. Duidelijke definities voor “gedealcoholiseerd” (minder dan 0,5% alcohol) en “gedeeltelijk gedealcoholiseerd” (0,5% tot 8,5%) zorgen voor transparantie voor consumenten. Met een snelgroeiende markt en veranderend consumentengedrag, mede door strengere verkeersregels, lijkt Italië eindelijk klaar om in te spelen op wereldwijde trend.
Laatste nieuws
-
Kylie Minogue verrast met nieuwe rosé door wijnblunder | 08 okt 2025
-
Veiling vol topwhisky’s zet kansarme jongeren in hun kracht | 07 okt 2025
-
Druivendieven slaan toe in Duitse wijngaard | 06 okt 2025
-
Amerikaanse shutdown legt spirits-sector lam | 06 okt 2025
-
Japanse bierbrouwer getroffen door cyberaanval | 03 okt 2025
-
Eerste vrouwelijke Mondavi aan het roer in Napa Valley | 03 okt 2025
-
Oudste zoon Beckham teruggefloten | 02 okt 2025