In 2017 werden verspreid over de wereld bijna 2,3 miljard dozen wijn opengetrokken. Daar is maar één conclusie aan te verbinden, namelijk dat wij mensen wijn lekker vinden. We weten ook steeds meer over wijn. Wat er voor nodig is om er optimaal van te kunnen genieten, bijvoorbeeld. Maar weten we eigenlijk ook waaróm we drinken? Professor, schrijver en wijnkenner Fabrizio Bucella kreeg deze vraag vaak van zijn studenten en toehoorders van zijn lezingen. Hij deed er zo’n tien jaar over om antwoorden te vinden. En uiteindelijk kwam er een boek van 272 pagina’s. ‘Pourquoi boit-on du vin?’, oftewel: ‘Waarom drinken we wijn?’ Vanuit verschillende invalshoeken en door de geschiedenis heen beschrijft Bucella, verbonden aan de Vrije Universiteit van Brussel en de faculteit van Bordeaux, in tien hoofdstukken onze motivaties om te drinken. Hij haalt de filosofie erbij (in het boek De Wetten was wijsgeer Plato zijn tijd ver vooruit met pleidooien over bewuste alcoholconsumptie), gezondheid (alcohol deed dienst als medicijn en krijgt ook nu nog -al wordt het minder- gezondheidsvoordelen toegedicht), maar ook biologie (de aantrekkingskracht van gegiste vruchten op dieren). En niet te vergeten de sociologie, theologie, antropologie en natuurkunde. Helaas nog niet vertaald in het Nederlands, maar wie weet komt dat nog.
Laatste nieuws
-
Doorbraak voor alcoholvrije wijnproductie in Italië | 23 jun 2025
-
Wijnbedrijven zetten in op hulp van zangvogels | 20 jun 2025
-
Spadel overschrijdt 1 miljard liter | 19 jun 2025
-
Didier Chopin voor de rechter wegens verkoop van nepchampagne | 18 jun 2025
-
Belgen drinken minder bier | 17 jun 2025
-
Bart Vunderink beloond met Magister Vini titel | 16 jun 2025
-
Franse Senaat maakt korte metten met verlaten wijngaarden | 13 jun 2025