NOORD-SCHARWOUDE – Slijterijen voldoen veel beter aan hun plicht om jongeren die alcohol willen kopen te controleren op leeftijd. Het nalevingscijfer is gestegen van 32,9% naar 61,8%. Daarmee is de branche haar belofte richting het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport om in 2016 op minimaal 65% te zitten, al bijna nagekomen.
In februari luidden brancheorganisaties de Koninklijke SlijtersUnie en de Verenigde Drankenhandel Nederland (VDN) nog de noodklok. Uit onderzoek bleek dat nauwelijks een derde van de slijters zich aan de plicht houdt om jongeren naar hun leeftijd te vragen als zij drank willen kopen. De cijfers lieten een enorme keldering zien ten opzichte van 2013, toen nog ruim twee derde zich aan de nalevingswet hield. De cijfers waren voor het ministerie reden om de brancheorganisaties op het matje te roepen. Er werden nieuwe afspraken gemaakt: in 2016 moest het nalevingscijfer minimaal 65% zijn. Tijdens een speciale branchebijeenkomst brachten de SlijtersUnie en de VDN de leden op de hoogte van de noodzaak om scherper toezicht te houden en jongeren naar hun ID te vragen. Zou er geen verandering komen, dan zou dat het einde van de slijterij in zijn huidige vorm kunnen betekenen. De aanwezigen zochten samen naar mogelijke oplossingen.
Uit nieuw onderzoek van bureau Nuchter blijkt nu dat de noodkreet zijn vruchten heeft afgeworpen. De alcoholcontrole in slijterijen ligt nu op een kleine 62%, een forse stijging ten opzichte van 2015. Daarmee is het doel al bijna bereikt. Supermarkten presteren met 63,3% net iets beter. Staatssecretaris Van Rijn bracht de Tweede Kamer gisteren per brief op de hoogte van de nieuwe cijfers. In cafetaria en horeca was ook verbetering zichtbaar, maar Van Rijn noemt de cijfers in deze branche (respectievelijk 28,6% en 26,6%) ‘ongehoord’ en ‘zorgwekkend’. De naleving door thuisbezorgers en internetverkopers is zelfs slechter dan vorig jaar. De resultaten worden meegenomen in de evaluatie van de Drank- en Horecawet die dit najaar plaatsvindt. Van Rijn gaat zich nu richten op de branches waar de naleving slecht op orde is. Hij roept gemeenten op hun toezicht aan te scherpen. De komende periode wil hij meer onderzoek, zodat de slecht presterende verkoopkanalen met naam en toenaam kunnen worden genoemd.
Laatste nieuws
-
Veuve Clicquot kiest voor pinot noir in La Grande Dame 2018 | 18 apr 2025
-
LVMH ziet sterke daling in verkoop van spirits | 17 apr 2025
-
Oudste Ierse whiskey ooit gebotteld | 16 apr 2025
-
Alcohol uit koffiedik | 15 apr 2025
-
Uniek bierblik voor Go Ahead Eagles | 14 apr 2025
-
Bier in blik | 11 apr 2025
-
Zware regenval legt Buffalo Trace Bourbon plat | 10 apr 2025