PORTUGAL – Natuurlijk waren ze bij Sogevinus, het moederbedrijf van Kopke, ook erg geschrokken van het bericht dat de Kopke portwijnen sporen van synthetische ethanol zouden bevatten. Dat de Rijksuniversiteit Groningen in twee flessen hier sporen van had aangetroffen terwijl de producent en het Portinstituut IVDP, dat de certificaten afgeeft, zeer strenge kwaliteitsregels hanteren, begreep men niet. Het Nederlandse tv-programma Meldpunt van Omroep Max besteedde er op 7 januari aandacht aan, waarna ook buitenlandse media het nieuws oppikte. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) deed een melding bij het Europese Food Fraud Network en Albert Heijn/Gall&Gall besloten bepaalde Kopkes uit voorzorg uit de schappen te halen. Wijnhandel Van Ouwerkerk, sinds jaar en dag importeur van Kopke, gaf aan dat het verstandig was nader onderzoek af te wachten om eventueel te kunnen vaststellen of en zo ja om welke batches het dan zou gaan. Ook omdat Kopkes reactie heel stellig was: “Het is onmogelijk dat er synthetische alcohol aan de port is toegevoegd. Het zou zeer schadelijk zijn voor het imago en bovendien is synthetische alcohol veel kostbaarder dan natuurlijke alcohol.”
Sogevinus schakelde het onafhankelijk onderzoeksinstituut Eurofins in, dat negen samples Kopke Port onderzocht met de enige methode die is erkend door de International Organization of Vine and Wine (OIV). De methode van de Universiteit van Groningen was volgens de IVDP nog niet goedgekeurd door de OIV. Eurofins’ analyse sluit de aanwezigheid van synthetische ethanol in de ports van Kopke resoluut uit. De portproducent én importeur Van Ouwerkerk zijn blij dat een gerenommeerde testinstituut deze zaak heeft kunnen rechtzetten.
NB: De onderzoekers in Groningen constateerden ook dat een aantal Tawny’s beduidend jonger was dan de leeftijd die op het etiket stond. Dat gold vooral voor huismerken en een aantal B-merken; bij de A-merken waaronder Kopke werden geen leeftijdsafwijkingen gevonden.