GROOT-BRITTANNIË – Welshe stokerijen willen een betere bescherming voor hun ambachtelijke product. De branche groeit. Wales telt binnenkort vijf whisky-distilleerderijen en er klinken steeds meer geluiden dat de Welsh Whisky een geografische indicatie (GI) verdient. Zoiets voor elkaar krijgen is gemakkelijker als je een collectief vormt, zegt de baas van Penderyn, Stephen Davies, tegenover The Drinks Business. Nu er meer spelers op de markt komen is die mogelijkheid er. Maar Davies maakt zich geen illusies, er gaan jaren overheen voor zo’n voorstel er bij de politiek door komt. Ook Aber Falls, gevestigd in het noorden, is bekend voorstander van een GI. Momenteel wordt een rondgang langs de distilleerderijen gemaakt om inhoudelijke zaken te bespreken. Zo moet de sector nog de nodige regels en standaarden opstellen die al wel gelden voor Scotch en Irish Whiskey, maar nog niet voor whisky uit Wales. In buurland Engeland komt eind april een groep whiskymakers bijeen om te praten over de toekomst. Ook hier dijt de branche steeds meer uit.
Laatste nieuws
-
UK zwicht voor VS druk | 11 jul 2025
-
Azië biedt fijne wijnen een kans | 10 jul 2025
-
NIX18-pilot 3x beter dan gemiddeld | 09 jul 2025
-
Biertrends… maar kloppen ze wel? | 08 jul 2025
-
Nieuwe afslanktrend zet drankgebruik op dieet | 07 jul 2025
-
Ardgowan Distillery komt na 100 met haar eerste whiskyvaten | 04 jul 2025
-
Britse vodka van aardappel tot terroir | 03 jul 2025