PORTUGAL – De tv-uitzending van Meldpunt over mogelijk gesjoemel met de leeftijd van port, afgelopen vrijdag bij omroep Max, heeft het nodige stof doen opwaaien. Sommige winkels hebben bepaalde ports al uit de schappen gehaald, andere wachten verder onderzoek af. Het programmma bracht de kwestie dit weekend aan het licht, na onderzoek van het in wijn gespecialiseerde chemisch laboratorium Vinoscent. In opdracht van de redactie deed de Universiteit van Groningen vervolgens onderzoek naar de ware leeftijd van een aantal Tawny’s, die op het etiket de leeftijdsaanduiding van tien en twintig jaar hadden. Met opmerkelijk resultaat: van de dertien onderzochte ports bleken er zeven beduidend jonger te zijn en hun hoge prijs discutabel. Aan de ‘tien jaar oude’ Royal Oporto hing bijvoorbeeld een prijskaartje van 23 euro, terwijl 5 euro de prijs is die bij de werkelijke leeftijd van 2,5 jaar past. Hoogleraar fysica Harro Meijer zegt met een koolstof-14 meting tot op het jaar nauwkeurig te kunnen meten. “Als een portproducent beweert dat de druiven voor de oorspronkelijke port zijn geoogst in het jaar X dan kunnen we dat meten.” Volgens Meldpunt zijn het vooral de huismerken en B-merken die sjoemelen met de leeftijd. De bekende A-merken zijn niet verdacht. Peter van Houtert, voorzitter van de KVNW, liet aan tafel weten verbijsterd te zijn omdat het hier om een van de strengst gereguleerde wijngebieden gaat. Dat is precies ook waar de betreffende producenten, die allen om een reactie is gevraagd, naar verwijzen. Zij bestrijden de conclusies van het onderzoek, zeggen dat hun portwijnen voldoen aan de regelgeving en zijn gecertificeerd door het portinstituut.
Bij de A-merken, waaronder Kopke, zijn geen leeftijdsafwijkingen gevonden. Maar de Groningse onderzoekers stuitten bij laatstgenoemde wel op iets anders; in twee flessen van Kopke vonden zij sporen van synthetische alcohol. De gevonden hoeveelheid is niet schadelijk voor de gezondheid, maar toevoeging van chemische stoffen in port is verboden. De producent zegt samen met de universiteit op zoek te willen gaan naar de oorzaak; zij kan zich niet voorstellen dat er in het productieproces iets is fout gegaan en ontkent gebruik te maken van synthetische toevoegingen. Dat zou schadelijk zijn voor het imago en bovendien is synthetische alcohol veel kostbaarder dan natuurlijke alcohol. AH en Gall & Gall hebben de Kopke Tawny van 10 en 20 jaar oud uit voorzorg uit de schappen gehaald, maar Wijnhandel van Ouderkerk wil verder onderzoek op de betreffende Tawny’s afwachten. “Omdat nog niet duidelijk is om welke batches het gaat, kan ook nog niet gericht worden aangegeven om welke flessen het gaat.” De wijnhandel zegt een rotsvast vertrouwen te hebben in de kwaliteit van het eeuwenoude portmerk en will benadrukken dat uit het onderzoek is gekomen dat bovenstaande geen enkele invloed heeft op de volksgezondheid.
Het volledige verhaal en de uitgebreide reacties van de porthuizen is hier terug te vinden.