NOORD-SCHARWOUDE – Het nuttigen van enkele biertjes werkt beter tegen pijn dan het slikken van paracetamol. Tot die conclusie komen Britse wetenschappers na onderzoek. Aan de universiteit van Greenwich lieten de professoren hun licht schijnen over achttien studies naar de relatie tussen pijnbeleving en alcoholgehalte in het bloed. Daarbij waren ruim vierhonderd proefpersonen met chronische pijnklachten betrokken. Wat bleek? Bij een alcoholgehalte van ongeveer 0,8 promille -vergelijkbaar met drie á vier Hollandse pilsjes- ervoeren de deelnemers minder pijn. Volgens de onderzoekers is alcohol daarmee krachtiger en effectiever dan pijnstillers waar codeïne in zit, zoals paracetamol. Maar zij haasten zich er bij te melden dat veel drinken niet de juiste oplossing is om pijn te bestrijden omdat het weer andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Of het nou komt doordat alcohol de pijn verdooft of dat dit de angst voor pijn verlaagt waardoor je deze ook daadwerkelijk minder ervaart, moet verder worden onderzocht. De resultaten van de studie kunnen helpen bij de ontwikkeling van een nieuw medicijn zonder de schadelijke bijwerkingen van alcohol.
Laatste nieuws
-
Spadel overschrijdt 1 miljard liter | 19 jun 2025
-
Didier Chopin voor de rechter wegens verkoop van nepchampagne | 18 jun 2025
-
Belgen drinken minder bier | 17 jun 2025
-
Bart Vunderink beloond met Magister Vini titel | 16 jun 2025
-
Franse Senaat maakt korte metten met verlaten wijngaarden | 13 jun 2025
-
Beyoncé en SirDavis whiskey samen op wereldtournee | 12 jun 2025
-
Wijnvaten krijgen tweede leven | 11 jun 2025