De wijnwereld staat op een keerpunt nu traditionele druivenrassen moeite hebben zich aan te passen aan een warmer, droger klimaat. Steeds meer wijnmakers richten hun aandacht op sterkere druiven die beter tegen hitte en ziektes kunnen. In Australië en Zuid-Afrika verschijnen mediterrane rassen als tempranillo, sangiovese en assyrtiko op plekken waar ooit pinot noir en chardonnay heersten. Ook in Bordeaux groeit het besef dat merlot zijn beste tijd heeft gehad en maken nieuwe kruisingen zoals marselan en liliorila hun opmars. Naast oude rassen krijgen ook nieuw ontwikkelde druiven meer aandacht. Deze zogenoemde hybriden zijn kruisingen tussen gewone wijndruiven en wilde soorten, waardoor ze beter bestand zijn tegen schimmels en minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Ze worden vooral populair in koelere, nattere regio’s. Producenten, van Spanje tot Duitsland, geloven dat juist deze mix van oude, nieuwe en herontdekte rassen de wijnbouw toekomstbestendig maakt. De wijngaard van morgen ziet er ongetwijfeld anders uit dan die van vandaag.
Laatste nieuws
-
Nieuwe druiven geven wijnbouw toekomst onder druk van klimaatverandering | 27 nov 2025
-
Hennessy en LeBron James brengen samen unieke V.S.O.P limited edition uit | 26 nov 2025
-
Wat heeft klei met wijn te maken en welke invloed heeft het | 25 nov 2025
-
Black Friday kans of valkuil? | 24 nov 2025
-
Alcoholreuzen zien 830 miljard dollar verdampen door veranderend drinkgedrag | 24 nov 2025
-
Nieuwe wind bij Ardbeg | 21 nov 2025
-
Heineken verlengt samenwerking met Formule 1 | 20 nov 2025
