FRANKRIJK – Een primeur voor champagnehuis Lanson. Voor het eerst in haar 250-jarig bestaan brengt de Franse producent een biologische champagne op de markt. De officieel gecertificeerde druiven zijn afkomstig van de eigen wijngaarden in Val-de-Marne. Hier werd al langere tijd biodynamisch geteeld toen Lanson zo’n zesenhalf jaar geleden de percelen overnam van Leclerc Briant, samen met een aantal andere wijnhuizen. De werkwijze sprak het milieubewuste bedrijf zeer aan en nu is daar Green Label, een blend van 50% pinot noir, 30% pinot meunier en 20% chardonnay. Deze zal in een jaarlijkse oplage van 65.000 á 70.000 flessen worden geproduceerd. Net als de andere champagnes heeft de nieuwe wijn geen malolactische gisting ondergaan, wat betekent dat het appelzuurtje bewaard is gebleven. Daarna volgde een rijping van drie jaar in de kelders van het huis. De nieuwe variant draagt het bekende Maltezer kruis, deze keer niet in het vertrouwde rood, maar in ‘natuurlijk’ groen.
(foto: Sabrina Harmas)