DEN HELDER – Hij begint zo langzamerhand een begrip te worden in de bierwereld: TS oftewel Tommie Sjef. Zijn ster zal alleen maar sneller rijzen nu hij door het Amerikaanse Rate Beer is opgenomen in de Top 10 van beste nieuwkomers. Zijn bier, Tommie Sjef Wild Ales, belandde op nr. 8. De jonge Helderse brouwer studeert nog, aan het conservatorium. Zoals je bij veel hedendaagse craft brouwers ziet, begon Tommie Koenen met experimenteren in een klein schuurtje. Van een hobby kun je ondertussen nauwelijks meer spreken; de werkzaamheden zijn verplaatst naar een loods en vorig jaar exporteerde hij zo’n 10.000 liter bier. Het gerstenat vond zijn weg naar onder meer de Verenigde Staten en Scandinavië. Koenen gebruikt houten vaten voor de fermentatie en rijping van het bier. Volgens hem de perfecte omgeving voor de wilde gisten en melkzuurbacteriën om uiteindelijk excentrieke smaken en aroma’s te produceren. De rijping kost tijd: van enkele maanden tot enkele jaren. Per vat wordt bepaald of het bier toevoeging van fruitsoorten behoeft of blends met andere bieren. Zijn inspanningen worden niet alleen beloond met een goedlopende verkoop. Het gerenommeerde bierforum Rate Beer plaatste Koenen tussen voornamelijk Amerikaanse brouwers als beste nieuwkomer. Volgens de jury staat de jonge brouwer op het punt om wereldwijd de harten te veroveren van vooral liefhebbers van sour bier. Wie overigens nieuwsgierig is naar de wereld achter de kleine craftbrouwer, wordt aangeraden komende maandag de tv af te stemmen op ‘Leven in de Brouwerij’ (NPO 2, 20.25), waarin acteurs Kasper van Kooten en Patrick Stoof op humoristische en laagdrempelige wijze de populariteit van het brouwen leren begrijpen.
Laatste nieuws
-
Nieuwe wind bij Ardbeg | 21 nov 2025
-
Heineken verlengt samenwerking met Formule 1 | 20 nov 2025
-
Drie keer raak bij de Dutch Whisky Awards | 19 nov 2025
-
Knallende kurken bij Bollinger | 19 nov 2025
-
Rutte zet kleine brouwers in het zonnetje | 18 nov 2025
-
Veranderen slimme tractoren het leven in de wijngaard? | 17 nov 2025
-
Overleven met wijn | 14 nov 2025
