IERLAND – Het goedkeuren van de GI-status (Geografische Indicatie) door de Europese Commissie aan Irish Whiskey moet een einde maken aan het groeiend aanbod van nepwhiskey’s op de markt. Dat hoopt de Irish Whiskey Association, die vorige week verblijd werd met het nieuws dat de goedkeuring er na jaren van inspanning is gekomen. Een speciale verordening uit 2008 bepaalde dat alle lidstaten een uitgebreid technisch dossier moesten overleggen voor elk product met een geografische aanduiding. Het betekent dat Irish Whiskey, malt, blended, grain en pot still nu allemaal tot in de puntjes zijn gedefinieerd, inclusief hun productieproces. De vraag naar Ierse Whiskey groeit snel; vorig jaar werden wereldwijd voor het eerst meer dan 10 miljoen dozen verkocht. Helaas zag de brancheorganisatie met die groeiende populariteit ook het aantal meldingen van nagemaakte whiskey’s stijgen. Bescherming door de EU is een belangrijk middel in de strijd tegen deze oplichtingspraktijken. Ook voor Irish Cream en het distillaat Poitin is de GI goedgekeurd.
Laatste nieuws
-
Doorbraak voor alcoholvrije wijnproductie in Italië | 23 jun 2025
-
Wijnbedrijven zetten in op hulp van zangvogels | 20 jun 2025
-
Spadel overschrijdt 1 miljard liter | 19 jun 2025
-
Didier Chopin voor de rechter wegens verkoop van nepchampagne | 18 jun 2025
-
Belgen drinken minder bier | 17 jun 2025
-
Bart Vunderink beloond met Magister Vini titel | 16 jun 2025
-
Franse Senaat maakt korte metten met verlaten wijngaarden | 13 jun 2025