Wat zijn de effecten van matige bierconsumptie op overgangsklachten? De jonge Spaanse wetenschapper-in-wording Marta Trius-Soler zocht het uit en won met haar publicatie de Beer and Health Publication Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de hoofdauteur van de beste, meest opmerkelijke studie gericht op matige bier- of alcoholconsumptie.
Het onderwerp dat Marta koos, bleek uniek. Nog nooit eerder is de relatie tussen bierconsumptie en de menopauze onderzocht. De aan de Universiteit van Barcelona verbonden promovendus ontdekte dat vrouwen met overgangsklachten profijt kunnen hebben van het dagelijks drinken van één glas alcoholhoudend bier of twee glazen alcoholvrij bier gedurende een half jaar. Het kan zorgen voor een lagere bloeddruk en de risico’s op hart- en vaatziekten verminderen.
De onderzoeksgroep was niet groot: slechts 37 vrouwen sterk, waarvan er zestien elke dag 330 ml bier met alcohol kregen, zeven van hen een dubbele hoeveelheid kregen maar dan alcoholvrij, en de resterende veertien kregen niets omdat zij tot de controlegroep behoorden. Het team zag duidelijk dat de overgangsklachten afnamen in de eerste twee groepen en dat de bierconsumptie in de eerste groep ook nog een gunstig effect had op psychische overgangsklachten.
De conclusies betreffen alleen personen die in de eerste jaren van de overgang zaten en milde klachten hadden. Maar Marta heeft nog een hele wetenschappelijke carrière voor zich en hoopt meer te ontdekken op dit gebied. Ze beseft dat alcohol een lastig en controversieel studieonderwerp is, maar juist dát is de uitdaging. “We weten dat het voor sommige populaties beter is om niet te drinken, maar ik zou graag bevolkingsgroepen vinden waarmee ik verder onderzoek kan doen naar de mogelijke voordelen van bierconsumptie”, citeert het Kennisinstituut Bier.
Trius-Soler wint een geldprijs van 1.000 euro en mag haar onderzoeksresultaten presenteren tijdens het volgende European Beer and Health symposium, waar nog geen definitieve datum voor is vastgesteld. Dit initiatief wordt financieel gesteund door de overkoepelende brouwersorganisatie The Brewers of Europe.
→ Meer lezen over het thema Drinken & Gezondheid? U vindt de rubriek in ons papieren vakblad.