ITALIË – Drie Nederlandse biersommeliers geven vandaag acte de présence op de World Cup of Beersommeliers in Rimini. Tijdens dit WK nemen Pepijn van der Waa (Nederlands kampioen), Dennis Kort en Hubert Hecker het op tegen collega’s uit achttien verschillende landen. Deze wedstrijd wordt elke twee jaar georganiseerd door de Duitse Doemens Academy. De eerste selectie vond plaats onder meer dan vijfduizend gecertificeerde biersommeliers. Uiteindelijk staan er vandaag tachtig in de finale. Zij zullen uiteraard laten zien wat zij aan kennis en vaardigheden in huis hebben. Centraal staat onder meer het herkennen van bierstijlen en -smaken. En uiteindelijk komt het ook aan op presentatietechnieken. De finalisten moeten de jury ervan zien te overtuigen dat zij alles weten op het gebied van een bepaald bier. De afgelopen vijf edities ging het kampioenschap drie keer naar Duitsland.
Laatste nieuws
-
Duitse biercultuur vernieuwt om bij te blijven | 14 jul 2025
-
UK zwicht voor VS druk | 11 jul 2025
-
Azië biedt fijne wijnen een kans | 10 jul 2025
-
NIX18-pilot 3x beter dan gemiddeld | 09 jul 2025
-
Biertrends… maar kloppen ze wel? | 08 jul 2025
-
Nieuwe afslanktrend zet drankgebruik op dieet | 07 jul 2025
-
Ardgowan Distillery komt na 100 met haar eerste whiskyvaten | 04 jul 2025
Edwin raben
Dit zijn geen sommeliers, maar bierkenners. Een misleidende titel heeft dit bericht derhalve. Een sommelier werkt in een restaurant en doet naast bier heel veel andere werkzaamheden. Wanneer stopt men nou eens met het misbruik van het woord sommelier!
Edwin Raben, voorzitter Nederlands Gilde van Sommeliers.
Slijtersvakblad
Beste Edwin,
De officiële titel die de organisatie aan deze competitie heeft gegeven is World Cup Beersommeliers. Vandaar onze kop. Het kan natuurlijk nooit kwaad de discussie richting de organisatie te openen.
Henri Reuchlin
Beste Erwin,
Ik ben het met je eens dat er teveel ….sommeliers (thee, water, bier of wat dan ook). Op het moment dat een (wijn)sommelier alle dranken evenredig vertegenwoordigt en zich niet vrijwel uitsluitend richt op wijn (en wellicht wat gedistilleerd) is dit soort deelprofilering niet meer nodig. Mensen die geïnvesteerd hebben in een gedegen bieropleiding weg te zetten als gewoon ‘bierkenners’ vind ik wat kort door de bocht.
Arvid Bergström
Een sommelier is een kenner van dranken. Sommelier in functie bij een restaurant is vaak iemand die zich, eenzijdig, heeft gespecialiseerd in wijn en wijn-spijscombinaties, en is dus een wijnsommelier. Zo zijn er ook theesommeliers, biersommeliers en watersommelier. Precies wat Henri ook aangeeft!! Een wijnsommelier mist vaak de kennis van de vele mooie smaken van andere dranken, waaronder whisk(e)y, bier, rum en vele andere. In de horeca, en met name in restaurants wordt nu vaak de makkelijk weg gekozen van de mooie zoete en zure (en combinaties hiervan) smaken van wijn. Wijn mist veel smaken en combinaties, die bier wel kunnen dragen. Bier en kaas is een briljante combinatie! Vet en het koolzuur uit bier zijn een heerlijke contrast combinatie. Bier worden gebrouwen naar een recept, en zelfs de mout kan geroosterd zijn met allerlei prachtige maillerd-smaken. Bier is zoveel veelzijdiger dan wijn, en het is een serieus gemis dat er weinig bier in restaurants worden geschonken! Bier hoeft wijn echt niet te vervangen aan tafel, maar sommelier zouden toch echt meer kunnen leren over het mooie product bier. Een vijf-gangen diner met aantal keer een prachtig bier is fantastisch!
Toch heeft de oorsprong van het woord niets met wijn te maken. In oud-Frans is een sommier namelijk een zware balk waarop een constructie rust. Het komt uit het Latijn: een sagmarius/saumarius is een lastpaard. De verantwoordelijke persoon voor deze dieren en hun lading was de sagmatarius. In oud Frans heet zo’n man een sometier en in het oud Provençaals een saumalier. Later werd het de persoon die in grote (vaak adellijke) huizen in de huishouding verantwoordelijk was voor het linnen, het servies en de kelder, waar ook de wijnen lagen. Vandaar dat op het insigne van een sommelier in een restaurant vaak sleutels afgebeeld staan…
Proost, fijn weekend!
Arvid, voorzitter Nederlands Gilde der Biersommeliers