In Toulouse heeft de jonge onderzoekster Neila Ait Kaci ontdekt dat kleine hoeveelheden alcohol wijnstokken beter bestand kunnen maken tegen droogte. Ze besproeide jonge Gamay-wijnstokken met een verdunde ethanoloplossing en onderzocht vervolgens hoe de planten hiermee omgingen bij watertekort. Drie weken lang volgde ze dagelijks hoeveel water de planten uit de grond konden opnemen.
Bij wijnstokken zonder waterstress bleef dit stabiel, terwijl het bij planten met droogtestress normaal gesproken snel daalt. Maar bij de wijnstokken die met ethanol waren behandeld, daalde het watergehalte in de bodem veel langzamer. Zelfs na 24 dagen bleef dit hoger dan normaal bij vergelijkbare omstandigheden. Eerder werd deze techniek al met succes toegepast op tarwe en rijst. Nu moet het effect ook in de wijngaard nader worden onderzocht. Fotosynthese, bladtemperatuur en opbrengst zijn belangrijke vraagstukken. In een eerdere proef zonder droogte zorgde ethanol al voor 10% zwaardere druiven. Deze veelbelovende aanpak kan wijnstokken mogelijk helpen beter om te gaan met de klimaatsverandering.