In de Catalaanse wijnstreek Priorat wint het gebruik van zogenoemde ‘forest-blend’-vaten aan populariteit. Daarbij combineren kuipers hout uit verschillende bossen om het ideale vat te creëren, vergelijkbaar met het mengen van druivenrassen in een wijnblend. Deze aanpak zorgt voor meer controle over structuur, aroma en verfijning. Steeds meer wijnmakers ontdekken dat een nauwe samenwerking met de vatleverancier kan bijdragen aan een beter afgestemd eindresultaat. Bij producent Merum Priorati, onderdeel van de Pere Ventura-familie, worden de wijnen Inici, Destí en El Cel gemaakt met een focus op balans en frisheid. De nadruk ligt op grenache, aangevuld met carignan, en op langdurige rijping op de lies. Dankzij de zwarte leisteenbodems en het milde zeeklimaat krijgen de wijnen hun kenmerkende zijdeachtige intensiteit en lange afdronk. De vernieuwde houtbenadering draagt bij aan een stijl die het karakter van Priorat versterkt, met meer diepte en elegantie in het glas.
Laatste nieuws
-
Hout met karakter tilt Priorat-wijnen naar nieuw niveau | 12 nov 2025
-
Tuk-tukdief ontloopt langere celstraf na teruggave deel gestolen wijn | 11 nov 2025
-
ProWein zet in op slimmer en meer evenwicht | 10 nov 2025
-
Iedereen doet het weleens, de een meer dan de ander | 07 nov 2025
-
Zeldzame Lafite-wijnen onder de hamer bij Sotheby’s | 06 nov 2025
-
Wijntoerisme stevige pijler van wijnbedrijven | 05 nov 2025
-
Zien drinken doet drinken | 04 nov 2025
