Moderne wijnmakers ontdekken de kunst van zuurstof in de wijnbereiding. Zuurstof, eens gezien als een vijand van wijn, kan onder bepaalde omstandigheden een nieuwe dimensie toevoegen aan deze geliefde drank. Door gecontroleerde blootstelling aan zuurstof kunnen wijnmakers subtiele veranderingen in smaak en karakter bewerkstelligen, zonder de wijn te bederven.
Deze techniek, bekend als een ‘oxidatieve aanpak’, resulteert niet in geoxideerde wijn, maar eerder in een wijn met secundaire smaken zoals kruiden in rode wijnen en nootachtige tonen in witte wijnen. Sommige wijnmakers gebruiken zuurstof om complexe, houdbare witte wijnen te creëren zonder sulfieten. Het juiste moment en de druivensoort spelen hierbij een cruciale rol. Hoewel niet alle wijnliefhebbers de totstandkoming van deze wijnen zullen waarderen, geeft het wijnmakers anno nu mogelijkheden om de smaak en het karakter van wijn te verrijken, en misschien wel een nieuwe standaard te zetten voor wat een goede wijn kan zijn.