MADRID – De wijnindustrie heeft al haar eigen klimaattop, maar toch is de sector ook vertegenwoordigd op de Climate Change Conference van de Verenigde Naties in Madrid. Want ook bij de wijnmakers is goed doorgedrongen dat actie noodzakelijk is. Negen op de tien wijnproducenten hebben al gevolgen van de klimaatveranderingen gemerkt, zo maakte de Duitse Geisenheim Universiteit laatst na uitgebreid onderzoek bekend. 46% van de ondervraagde kleine wijnmakerijen en coöperaties moest de afgelopen vijf jaar eerder oogsten. Het vraagt om voortdurend improviseren, zo maakte Almudena Alberca, master of wine en technisch directeur van het -niet zo kleine- Spaanse Grupo Bodegas Palacios 1894 duidelijk tegenover journalisten van Bloomberg, die laatst de impact op Europa’s belangrijkste wijnlanden in kaart brachten. “We moeten onszelf elk jaar opnieuw uitvinden.” Ongeveer een derde van de producenten verwacht dat zij zich tot andere rassen zullen moeten wenden die beter bestand zijn tegen hitte en droogtestress. En voor ruim de helft van alle ondervraagde wijnmakers is verplaatsing naar andere gebieden op korte termijn (tot 2030) relevant, aldus het rapport van Geisenheim, in opdracht van ProWein. Ruim een kwart heeft al maatregelen genomen of is van plan om dat te doen. De klimaattop duurt nog tot 13 december.
Laatste nieuws
-
Fijne exportcijfers voor Zuid-Afrika | 21 jan 2021
-
Ogen gericht op de ‘verlosser’ | 20 jan 2021
-
Dagelijks oefenen helpt aangetast reukvermogen bij herstel | 19 jan 2021
-
Steun voor Franse wijnbouwer | 18 jan 2021
-
Ierland noteert daling in drankexport | 15 jan 2021
-
Wijnmarkt wacht goed herstel | 14 jan 2021
-
Doen we nog aan Dry January? | 13 jan 2021