Warme zomers en natte winters: het zou allemaal de kwaliteit en smaak van wijn ten goede komen, aldus een nieuwe studie van de Universiteit van Oxford. Mits droogte uitblijft: zonder water kunnen de wijnstokken immers niet veel.
Bij het onderzoek werd er gekeken naar wijnen van de afgelopen 70 jaar uit de Bordeaux. En dan naar wijnen die niet zo’n hoge score behaalden. Vervolgens werden de weersomstandigheden bekeken in die jaren en wat bleek? Dat jaren met natte winters, vroege en kortere groeiperioden en warmere temperaturen, betere wijnen hadden opgeleverd. Het zijn precies deze omstandigheden die, zo verwacht men, door de klimaatveranderingen die gaande zijn, steeds vaker zullen voorkomen. Volgens de onderzoekers is het weer gedurende het gehele jaar bepalend voor de kwaliteit en de smaak van de wijn en niet alleen gedurende de groei- en rijpperiode.
Men koos overigens voor de Bordeaux, omdat daar geen irrigatie plaatsvindt en vanwege hun geschiedenis. Al vele jaren worden de wijnen daar immers van een score voorzien en zijn er veel gegevens bekend en bewaard gebleven.