Wil je toch een glas alcohol drinken, dan is het uit gezondheidsoverwegingen beter om dit bij de maaltijd te doen dan daarbuiten. En het beste kun je kiezen voor wijn. Dat hebben wetenschappers aan de Universiteit van Glasgow ontdekt na negen jaar onderzoek.
De onderzoekers constateren dat de bestaande gezondheidsrichtlijnen vooral gericht zijn op de hoeveelheid drank en frequentie, maar niet op wanneer je drinkt en wat precies. Terwijl dat, blijkens de resultaten, wel degelijk verschil maakt.
Voor de vergelijkende studie werd het drankpatroon gevolgd van 310.000 regelmatige drinkers tussen de 38 en 73 jaar. Aan deze Britten werd gevraagd hoeveel alcohol zij drinken, hoe vaak, welke soort en of dat bij het eten is. Tegelijkertijd werden gegevens over hun gezondheid, ziekte en overlijden bijgehouden. Mensen die niet of weinig (een of twee keer per maand) dronken en mensen die al een hartaanval, beroerte of kanker hadden gehad werden uitgesloten van het onderzoek. Uiteindelijk ging het de onderzoekers erom of er een verband is tussen de consumptie van alcohol en het krijgen van genoemde ziekten of overlijden.
Dan de resultaten. Wie zijn glas alcohol tijdens de maaltijd neemt, verlaagt het risico op overlijden met 10% (ten opzichte van alcoholconsumptie buiten de maaltijden). Drie tot vier dagen per week een rode wijn bij het eten had volgens deze studie het meest gunstige effect. Vervang je dit door bier, dan is het risico op overlijden 18% hoger. Met gedistilleerde drank is dat 25% hoger. Het risico op hart- en vaatziekten stijgt dan met respectievelijk 16% en 31%. De resultaten zijn volgens de onderzoekers vooral belangrijk voor de aanpak van schadelijke drinkpatronen.
Laatste nieuws
-
Prijsbewust bij aankoop van Bourgogne 2023 | 07 feb 2025
-
Nieuwe regels in Denemarken bij verkoop alcohol | 06 feb 2025
-
Canada reageert op importheffing | 05 feb 2025
-
Maison du Champagne | 04 feb 2025
-
CRAFT Awards | 03 feb 2025
-
Terugroepactie van Coca-Cola | 31 jan 2025
-
Storm zorgt voor schade aan Ardbeg | 30 jan 2025