GENÈVE – Een stevige Brunello di Montalcino, of een uitbundig geurende Côtes du Rhône. Het begint allemaal met die ene druif. En ondanks dat het wijnbouwareaal afneemt, produceert de wereld steeds meer druiven. Dat is voornamelijk te danken aan de cultivatietechniek, die continu verbetert. Sinds de eeuwwisseling is het aantal bebouwde hectares met 3% afgenomen, meldt de OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin). Toch groeit de druivenopbrengst jaarlijks met ongeveer 1%. China was in 2018 goed voor 15% van de totale productie (inclusief de druiven die niet in wijn belanden) en daarmee de grootste teler. Kijken we naar het wijnvolume, dan staat Italië wereldwijd op nr. 1 met bijna 54,8 miljoen hectoliter. Frankrijk bekleedt de tweede plaats met 48,6 miljoen hl en Spanje eindigt als derde met 44,4 miljoen hl. Samen hebben zij meer dan de helft van de markt in handen. Volgens de OIV heeft de consumptie in Europa zich weer redelijk hersteld en is nu vrij stabiel. In Azië neemt de vraag naar wijn alleen maar toe. Met de waarde gaat het de goede kant op; die groeide vorig jaar met 1,2%.
Laatste nieuws
-
Veiling The Epicurean’s Atlas | 01 dec 2023
-
Staking Chivas Brothers gaat door | 30 nov 2023
-
Brussels Beer Challenge | 29 nov 2023
-
Ook in Groningen geen reclame op alcohol in de openbare ruimte | 28 nov 2023
-
Geen tweede verhoging accijns in Verenigd Koninkrijk | 27 nov 2023
-
Hoofdpijn voor Chivas Brothers | 24 nov 2023
-
Valse bommelding | 23 nov 2023