FRANKRIJK – Rosé is allang niet meer een zomerdrankje, maar gedurende het hele jaar een graag geziene gast. Om aan de blijvende vraag te kunnen voldoen, zal er jaarlijks zo’n 200 hectare aan wijnbouwgrond in de Provence moeten bijkomen, stelt belangenorganisatie CIVP (Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence). Achterover leunen is misschien verleidelijk, maar geenszins een optie, meldde voorzitter Jean-Jacques Bréban op een persbijeenkomst. Twee mindere oogsten en een sterk toegenomen vraag hebben de druivenprijs flink opgedreven. Om te voorkomen dat rosé onbereikbaar wordt voor de gewone man (en vrouw) heeft de organisatie een nieuwe strategie ontwikkeld, waarmee de Provence de groeiende concurrentie voor wil blijven. Frankrijk is nog altijd de grootste producent, gevolgd door Spanje, de VS en Italië. Maar ook in Australië, Chili en Zuid-Afrika neemt het volume toe. Het plan gaat niet alleen over het kunnen bijbenen van de groei, maar ook over duurzaamheid. In 2030 moeten alle wijngaarden HVE-gecertificeerd zijn.
Laatste nieuws
-
Nieuwe druiven geven wijnbouw toekomst onder druk van klimaatverandering | 27 nov 2025
-
Hennessy en LeBron James brengen samen unieke V.S.O.P limited edition uit | 26 nov 2025
-
Wat heeft klei met wijn te maken en welke invloed heeft het | 25 nov 2025
-
Black Friday kans of valkuil? | 24 nov 2025
-
Alcoholreuzen zien 830 miljard dollar verdampen door veranderend drinkgedrag | 24 nov 2025
-
Nieuwe wind bij Ardbeg | 21 nov 2025
-
Heineken verlengt samenwerking met Formule 1 | 20 nov 2025
