AMERIKA – Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd om papier te maken van bierbostel. Dit brouwafval wordt vaak verwerkt in veevoer, maar belandt vanwege haar voedzame karakter tegenwoordig ook steeds vaker in brood, mueslirepen en zelfs hondenkoekjes. Een universiteit in Seattle bedacht een andere eindbestemming: papier. In hun zoektocht naar alternatieven voor houtvezels kwamen de professoren uit bij het restafval dat overblijft na het bierbrouwproces. Opvallend detail is dat onderzoeksleider Kurt Haunreiter zelf uit Beieren komt en dus ook een persoonlijke band heeft met het onderwerp. Zijn liefde voor papier -Haunreiter werkte 25 jaar in de pulp- en papierindustrie- en zijn Beierse roots komen nu samen in het nieuw ontwikkelde product. Overigens heeft de professor niet de primeur; tijdens de studie stuitte hij op een Duits bedrijf dat al bierbostel op die manier verwerkt. De verwachting is dat het bierpapier volgend jaar ook daadwerkelijk gereed is om verkocht te worden. Maar enveloppen en printpapier met een schraal luchtje hoeven we niet te verwachten; wie aan de vellen snuift zal volgens Haunreiter eerder brood ruiken dan bier.
Laatste nieuws
-
Jopen biedt liefhebbers opnieuw de kans om mede-eigenaar te worden van bierbrouwerij | 19 apr 2024
-
Wijn zonder alcohol is geen wijn | 18 apr 2024
-
Record omzet voor Sotheby’s | 17 apr 2024
-
Lukas Wiegman beste sommelier | 16 apr 2024
-
Brouwer uit Florida onder vuur | 15 apr 2024
-
Omzetgroei voor Jägermeister | 12 apr 2024
-
Minder accijns voor schatkist | 11 apr 2024