NOORD-SCHARWOUDE – Juichende berichten waren er in september al, maar nu is het ook echt officieel: 2016 was een goed wijnjaar voor de Nederlandse wijngaarden. Zowel de productie als de kwaliteit van de wijn is gestegen, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in een rapport aan de Europese Commissie. Nederland telt volgens het RVO 134 commerciële wijngaarden, samen goed voor circa 240 hectare aan wijnplantages. Mede dankzij een mooie nazomer steeg de productie vorig jaar met 11%, van 7.545 hectoliter naar 8.374 hectoliter. Van die opbrengst kon 1,1 miljoen flessen wijn worden gemaakt. Witte druivenrassen gedijen het beste in ons klimaat, maar het aandeel rood blijkt iets toegenomen. Ruim driekwart van de geproduceerde wijnen hebben de kwalificatie Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en behoren dus tot de categorie kwaliteitswijn. Om hiervoor in aanmerking te komen moet in elk geval 85% van de druiven geteeld zijn in de provincie die op het etiket staat vermeld. Net als in andere cool-climate landen wordt de kwaliteit van de Nederlandse wijnen steeds beter, wat zich ook vertaald in een betere waardering op internationale keuringen.
Laatste nieuws
-
UK zwicht voor VS druk | 11 jul 2025
-
Azië biedt fijne wijnen een kans | 10 jul 2025
-
NIX18-pilot 3x beter dan gemiddeld | 09 jul 2025
-
Biertrends… maar kloppen ze wel? | 08 jul 2025
-
Nieuwe afslanktrend zet drankgebruik op dieet | 07 jul 2025
-
Ardgowan Distillery komt na 100 met haar eerste whiskyvaten | 04 jul 2025
-
Britse vodka van aardappel tot terroir | 03 jul 2025