ITALIË – Al vanaf het moment van aantreden maakt de Italiaanse minister van Landbouw, Francesco Lollobrigida zich druk om de Europa-brede invoering van de Nutri-score, een label met kleurtjes dat de consument in één oogopslag laat zien of een product een gezondere keuze is of niet. De minister is namelijk bang dat dit Italiaanse producten als Parmezaanse kaas en wijn bepaald geen goed zal doen. Terwijl het systeem bedoeld is om de consument te informeren, ziet Lollobrigida het eerder als verwarrend. En dat is volgens hem een slecht idee voor producten die tot het mediterrane dieet horen, zo verklaarde de minister vorige week op een wijnsymposium. Hij staat niet alleen in zijn boodschap. Italië is bang dat wijn in de allerlaagste categorie zal belanden en pleit voor het eigen alternatief: Nutrinform, dat een realistischer en completer beeld geeft omdat het naar veel meer aspecten kijkt. De app die daarbij hoort is al in gebruik; consumenten kunnen ook hun voedselinname bijhouden en zien wanneer de dagelijkse limiet voor een bepaalde voedingsstof is bereikt en het tijd is om over te stappen op een alternatief. De Nederlandse Gezondheidsraad liet gisteren weten dat zij niet tevreden is over de verbeterde versie van Nutri-score; er zou onvoldoende onderscheid zijn tussen de groene scores A en B. Ook krijgen ongezonde toevoegingen zoals zout en suiker teveel ruimte in de gezondere keuzes. Italië neemt de aanwezigheid van die toevoegingen mee in Nutriform.
Laatste nieuws
-
Doorbraak voor alcoholvrije wijnproductie in Italië | 23 jun 2025
-
Wijnbedrijven zetten in op hulp van zangvogels | 20 jun 2025
-
Spadel overschrijdt 1 miljard liter | 19 jun 2025
-
Didier Chopin voor de rechter wegens verkoop van nepchampagne | 18 jun 2025
-
Belgen drinken minder bier | 17 jun 2025
-
Bart Vunderink beloond met Magister Vini titel | 16 jun 2025
-
Franse Senaat maakt korte metten met verlaten wijngaarden | 13 jun 2025