GROOT-BRITTANNIË – Geen port met een blokje kaas, maar gin en peperkoek. Dat is volgens de Britten de ideale drank-spijscombinatie deze winter. Of we het onderzoek heel serieus moeten nemen, valt te betwijfelen. Het komt van de Craft Gin Club, die navraag deed bij haar eigen leden en haar volgers op sociale media. En dat zijn natuurlijk vooral gin-liefhebbers. Maar de achtergrond van deze vorm van foodpairing is wel aardig en daarom wilden we u dit verhaal niet onthouden. Het gebruik om met Kerstmis gin en peperkoek (of zoals de Engelsen zeggen gingerbread) te serveren stamt al uit de zeventiende eeuw. Volgens deskundigen is het zelfs de oudste vorm van foodpairing die ze daar kennen. Londenaren die de traditionele kerstmarkt bezochten aan de bevroren rivier de Thames deden zich te goed aan deze twee lekkernijen om zichzelf warm te houden. Volgens de Craft Gin Club geeft 34% van haar leden de voorkeur aan deze combinatie. Dat de Britten hechten aan traditie, wordt ook verderop in het onderzoek bevestigd, want de favoriete gin-cocktail is nog altijd die met tonic. De meeste ondervraagden drinken hun gin het liefste thuis, met Netflix of – hoe kan het ook anders – een dramaserie van de BBC op tv. Uit ander onderzoek, van de Wine and Spirit Trade Association, komt naar voren dat de nog altijd stijgende verkoop van gin nu vooral wordt gedreven door gin-met-een-smaakje. De categorie ‘flavoured’ is in de UK momenteel goed voor een derde van het totaal.
Laatste nieuws
-
Robbie Williams zet zijn naam onder nuchtere revolutie | 19 aug 2025
-
Speyside-distilleerderij halveert energieverbruik | 18 aug 2025
-
Oude rogge uit gezonken schip wordt nieuwe whisky | 15 aug 2025
-
Verliest de champagneflûte terrein? | 14 aug 2025
-
Grootste Franse bosbrand in decennia onder controle | 13 aug 2025
-
Ilja Gort neemt afscheid van tv-serie maar blijft dorstig naar nieuwe avonturen | 12 aug 2025
-
Wereldse whisky verrast: India, Taiwan en Australië stelen de show | 11 aug 2025