FRANKRIJK – Voor de leek komt het misschien ondankbaar over. En eigenlijk, als we eerlijk zijn, is het ook wel een beetje zonde. Maar het hoort nu eenmaal. Wijnen die je op een proeverij krijgt voorgeschoteld, spuug je weer uit. Maar hoe doe je dat zo elegant mogelijk? De Franse organisatie Vin & Société, die zich bezighoudt met verantwoorde wijnconsumptie en 500.000 wijnbouwers en wijnmakers vertegenwoordigt, heeft een informatiecampagne opgezet om dat eens haarfijn uit de doeken te doen. “Iedereen die mijn wijn uitspuugt, is er dol op”, zo luidt de slogan. De club heeft wijnmakers, oenologen en exporteurs gestrikt om promotie te maken voor de kunst van het spugen. Professionele proevers maken er uiteraard geen punt van, maar ‘de gewone man’ schijnt het nogal lastig te vinden om de wijnen die zij op een proeverij ingeschonken krijgen niet door te slikken. Zij zijn bang om hun gastheer te beledigen of denken dat het mis gaat. In de campagne wordt het belang van spugen uitgelegd –het maakt de geurervaring bijvoorbeeld intenser- en leert de consument dat de wijnmaker het écht niet erg vindt.
Laatste nieuws
-
Coalitie schrapt geplande accijnsverhoging op alcohol | 25 apr 2025
-
Grootschalige whiskyfraude onthuld in BBC-documentaire | 24 apr 2025
-
Export wijn uit Australië naar China bereikt recordhoogte | 23 apr 2025
-
Italiaanse vlag voortaan op doc- en docg-labels | 22 apr 2025
-
Veuve Clicquot kiest voor pinot noir in La Grande Dame 2018 | 18 apr 2025
-
LVMH ziet sterke daling in verkoop van spirits | 17 apr 2025
-
Oudste Ierse whiskey ooit gebotteld | 16 apr 2025