FRANKRIJK – Voor de leek komt het misschien ondankbaar over. En eigenlijk, als we eerlijk zijn, is het ook wel een beetje zonde. Maar het hoort nu eenmaal. Wijnen die je op een proeverij krijgt voorgeschoteld, spuug je weer uit. Maar hoe doe je dat zo elegant mogelijk? De Franse organisatie Vin & Société, die zich bezighoudt met verantwoorde wijnconsumptie en 500.000 wijnbouwers en wijnmakers vertegenwoordigt, heeft een informatiecampagne opgezet om dat eens haarfijn uit de doeken te doen. “Iedereen die mijn wijn uitspuugt, is er dol op”, zo luidt de slogan. De club heeft wijnmakers, oenologen en exporteurs gestrikt om promotie te maken voor de kunst van het spugen. Professionele proevers maken er uiteraard geen punt van, maar ‘de gewone man’ schijnt het nogal lastig te vinden om de wijnen die zij op een proeverij ingeschonken krijgen niet door te slikken. Zij zijn bang om hun gastheer te beledigen of denken dat het mis gaat. In de campagne wordt het belang van spugen uitgelegd –het maakt de geurervaring bijvoorbeeld intenser- en leert de consument dat de wijnmaker het écht niet erg vindt.
Laatste nieuws
-
Knallende kurken bij Bollinger | 19 nov 2025
-
Rutte zet kleine brouwers in het zonnetje | 18 nov 2025
-
Veranderen slimme tractoren het leven in de wijngaard? | 17 nov 2025
-
Overleven met wijn | 14 nov 2025
-
Nieuwe start voor London Wine Fair | 13 nov 2025
-
Hout met karakter tilt Priorat-wijnen naar nieuw niveau | 12 nov 2025
-
Tuk-tukdief ontloopt langere celstraf na teruggave deel gestolen wijn | 11 nov 2025
