Is het wel zo verstandig om extra belasting op frisdrank in te voeren? De Amerikanen vragen zich dat af na nieuw onderzoek.
Verschillende landen, zo ook Nederland, kijken naar de mogelijkheden om mensen minder suiker te laten consumeren. Eén manier is om de prijs van frisdrank te verhogen door hier belasting op te heffen. In Groot-Brittannië voerden ze dat al in 2018 in en zijn ze tevreden over het effect; de fabrikanten stoppen minder suiker in hun dranken en dat heeft geleid tot veel minder inname van calorieën bij de Britse bevolking. Maar in de Amerikaanse stad Seattle krabben ze zich achter de oren. De inwoners vonden namelijk een alternatief in bier. En dat was nou ook weer niet de bedoeling.
Onderzoekers vergeleken de verkoopontwikkeling van alcohol in Seattle met die in de vlakbij gelegen stad Portland, waar geen suikertaks geldt. Het bleek dat het verkochte biervolume in Seattle twee jaar na de invoering van de suikerbelasting ten opzichte van Portland met 7% was gestegen. En dan ging het alleen nog maar om de verkoop in de supermarkten; slijterijen en restaurants zijn niet in de cijfers meegenomen. De frisdrankconsumptie was inderdaad sterk afgenomen, vooral onder kinderen uit lage-inkomensgezinnen en daarmee was het hoofddoel bereikt. Wijn was voor de frisdrankliefhebbers kennelijk geen goed alternatief, want de verkoop daarvan daalde juist na de invoering van de suikertaks.