GROOT-BRITTANNIË – Meerdere keren wist de Britse drankenindustrie de dans te ontspringen, maar dit jaar is er geen ontkomen meer aan: in augustus wacht weer een accijnsverhoging op alcohol. De afgelopen jaren kozen de Britse ministers van Financiën voor bevriezing van de accijns, maar woensdag kondigde Jeremy Hunt een verhoging op gedistilleerde dranken en wijn aan. De WSTA (Wine & Spirit Trade Assocation) is bang dat deze beslissing de inflatie verder zal aanwakkeren en het Britse bedrijfsleven schade zal toebrengen in een toch al moeilijke tijd. Een fles wijn zal volgens de WSTA 44 pence (50 eurocent) meer kunnen gaan kosten, maar het verschil voor versterkte wijn is veel groter, van 97 pence voor een fles sherry tot 1,30 GBP voor port. De verhoging is gekoppeld aan de inflatie maar ook aan een nieuw systeem, waarbij dranken worden belast op basis van het alcoholgehalte en niet op de categorie. De Schotse whiskysector is eveneens ‘not amused’ en blijft erop wijzen dat de heffing op sterke drank al veel hoger is dan het Europees gemiddelde. Zo’n 70% van het bestede bedrag aan een fles Scotch vloeit al naar de schatkist. En nu komt daar de grootste belastingverhoging in bijna vijftig jaar tijd bovenop, wat het percentage opdrijft naar 75%. Met nog krappere marges voor de producenten tot gevolg, aldus brancheorganisatie SWA (Scotch Whisky Association). Behalve verliezers waren er ook winnaars, voor zover je daarvan kunt spreken: de prijs van mousserende wijn kan een paar centen omlaag en tot vreugde van de pubs blijft de accijns op bier van de tap wel bevroren. Maar daar is de whiskyindustrie dan weer ontstemd over. Behalve oneerlijke concurrentie in Europa moet zij andermaal opboksen tegen ongelijkheid in eigen land. Het parlement zal zich nog buigen over het voorstel van Hunt en de SWA heeft dan ook haar hoop gevestigd op een luid-en-duidelijke tegenstem van de Schotse parlementsleden.
Laatste nieuws
-
Glasmarkt blijft onrustig | 31 mrt 2023
-
Geen grap, statiegeld op blik | 30 mrt 2023
-
Nederlandse limoncello gaat lekker | 29 mrt 2023
-
Une bière s’il vous plaît | 28 mrt 2023
-
Ondertussen, in de Bourgogne | 27 mrt 2023
-
Crémant overtreft verwachtingen | 24 mrt 2023
-
Terug naar normaal | 23 mrt 2023