AUSTRALIË – Het lijkt wel een nieuwe trend: wijnboeren die hun druiven aan de wijnstokken laten hangen. Ware het niet, dat het noodgedwongen is. In Italië gebeurt het (zie onze nieuwste editie die over twee weken bij u in de bus valt), maar ook in Australië. Vakmedia melden daar dat telers in het binnenland van plan zijn om bij de komende oogst lang niet alles binnen te halen. Het heeft simpelweg geen zin, nu een groot deel van hun afzetmarkt is verdwenen. We hebben het natuurlijk over China, die de importtarieven zo hoog heeft gemaakt dat de handel in Australische wijn bijna stil is komen te liggen. De bedrijven zeggen vooral op de bulkmarkt niet te kunnen concurreren met landen als Chili en Zuid-Afrika, zeker niet met de toenemende onkosten. Gevolg: de voorraad wijn die nog in het vat zit, is aanzienlijk. Om een nog groter overschot te voorkomen, moeten de wijnboeren zich dus inhouden. En het gaat hierbij niet om een paar trosjes, maar misschien wel om 40% minder rode druiven, zo is de schatting. Volgens brancheorganisatie Australian Grape & Wine scheelt dat zo’n 200.000 ton aan gewogen opbrengst.
Laatste nieuws
-
Leeg vaatje voor de directie | 01 feb 2023
-
Geurtsen blijft Hofleverancier | 31 jan 2023
-
Whiskeytoerisme nog niet op oude niveau | 30 jan 2023
-
Minder wijn voor Spanje | 27 jan 2023
-
Nederlander drinkt zijn biertje weer net zo lief in de kroeg | 26 jan 2023
-
Gironde vraagt opnieuw aandacht voor penibele situatie | 25 jan 2023
-
Cognac boekt prima omzet | 24 jan 2023