Alcohol distilleren uit koffiedik. Omdat het kan, omdat het duurzaam is. Koffiedik is immers één van de grootste afvalproducten ter wereld. Het kostte Murray & Yeatman, een distilleerderij uit East Sussex, meer dan tien jaar om het te realiseren, maar nu is het dan toch gelukt. De eerste koffielikeur, Realizzato genaamd, is een feit. Een in 2014 gepubliceerd wetenschappelijk artikel inspireerde de distilleerder om onderzoek te doen. Oude technieken werden herontdekt en veel eigen experimenten volgden. En nu is er dan een gepatenteerd proces ontwikkeld waarbij alcohol kan worden geproduceerd uit koffiedik. Een proces dat, volgens de distilleerder, een gespecialiseerd enzymatisch hydrolyse-, fermentatie- en drievoudig distillatieproces omvat dat in staat is een rijke fluweelzachte likeur te creëren. Niet alleen puur te drinken, maar ook geschikt voor espresso-martini’s en bijvoorbeeld een Irish coffee. Om het duurzaamheidsverhaal compleet te maken: de fles van de likeur is gemaakt van 100% gerecycled glas, heeft een gerecycled etiket en zit ook nog in een recyclebare verpakking. De likeur zal eerst worden uitgebracht in de VK en later in andere delen van de wereld.
Laatste nieuws
-
Doorbraak voor alcoholvrije wijnproductie in Italië | 23 jun 2025
-
Wijnbedrijven zetten in op hulp van zangvogels | 20 jun 2025
-
Spadel overschrijdt 1 miljard liter | 19 jun 2025
-
Didier Chopin voor de rechter wegens verkoop van nepchampagne | 18 jun 2025
-
Belgen drinken minder bier | 17 jun 2025
-
Bart Vunderink beloond met Magister Vini titel | 16 jun 2025
-
Franse Senaat maakt korte metten met verlaten wijngaarden | 13 jun 2025