Elke zichzelf respecterende ondernemer kan er niet omheen: het USP. Niet alleen belangrijk om over na te denken als je een eigen bedrijf of organisatie opstart, maar ook goed om af en toe nog eens onder de loep te nemen, dat Unique Selling Point. Voor je het weet is er weer een jaar voorbij. Staat het destijds zorgvuldig geformuleerde concept nog steeds overeind? Is het voor de klant eigenlijk wel duidelijk waarin uw bedrijf zich onderscheidt? De laatste jaren zien we echter ook een ander fenomeen de aandacht opeisen en dat is de UBR, de Unique Buying Reasons. Of in het Nederlands gezegd: de Unieke Koop Motieven. Hierin staat niet het product centraal, maar de klant en zijn of haar beweegredenen om iets te kopen.
Denken vanuit de klant in plaats van het eigen product past perfect in deze tijd. Natuurlijk is het best lastig om te bepalen wat de UBR voor uw slijterij of wijnhandel zou zijn. Je komt immers al snel op algemeenheden, die daarmee dus niet uniek zijn. De vraag is waar je moet beginnen. Zoek eerst eens uit waar uw klanten de meeste waarde aan hechten. Is dat uw assortiment, uw service, uw locatie? Vind het motief, of beter nog de motieven, waarom een klant graag een rondje om fietst om naar uw winkel wil komen. Eén manier om dit te doen is consumentenonderzoek. Dat kan door de klanten er gericht naar te vragen (neem ook potentiële klanten mee!), door de reviews die mensen op uw sociale media achterlaten op een rijtje te zetten of uw verkoopgegevens onder de loep te nemen. Daar kunt u vaak al heel veel informatie uithalen. Misschien ligt het antwoord voor het oprapen en kunt u voortborduren op bestaande successen. En misschien komt u er zo ook wel achter wat niet werkt en dat het eigenlijk zonde is om daar nog tijd en energie in te steken.
Komt u er niet uit? Kijk dan eens of daar bij een mbo-bedrijfsopleiding in de buurt een stage- of afstudeeropdracht van te maken is. Zoiets als Find-my-iPhone maar dan anders: Vind-mijn-UBR! En als u meer van het aanpakkers-type bent, en geen zin heeft om alles eerst uit te pluizen, zou u ook alvast een start kunnen maken met uw website. Breid hem uit met mooie aansprekende verhalen die importeurs en leveranciers vaak op een presenteerblaadje kunnen aanbieden. Of schrijf een blog vanuit uw blik als ondernemer. Vindt u uzelf niet zo’n schrijftalent? Zet er dan in elk geval recepten van cocktails of foodpairing op. En zorg voor interactie met de bezoekers van uw website of sociale media-kanalen. Besteed aandacht aan ze. Ja, dat kost tijd. Maar het inspireert ook, aan beide zijden. En uiteindelijk zal dát iets opleveren.