WAGENINGEN – Professoren, doktoren en wetenschappers uit alle delen van Europa kwamen deze week bijeen op het negende European Beer and Health Symposium in Brussel. Daar ging het vooral over de mogelijke positieve impact van matige bierconsumptie op de gezondheid. De Britse dr. Thomas Thurnell-Read belichtte de sociale kant. Matige alcoholconsumptie kan een rol spelen in het welbevinden van mensen, doordat het hen samenbrengt in pubs en zo eenzaamheid vermindert. De Poolse dr. Patrycja Kupnicka doceerde over de verschillende voedingsstoffen in bier met en zonder alcohol. Ook prof. Jäger uit Oostenrijk had hier onderzoek naar gedaan. Zijn conclusie: een kleine toevoeging van natrium zou alcoholvrij bier tot een geschikte alternatieve sportdrank maken. De Nederlandse dr. Guido Camps mocht ook zijn zegje doen. Hij vertelde zijn toehoorders onder meer dat, als we kijken naar de effecten op de beloning in de hersenen, de smaak van bier belangrijker is dan de aanwezigheid van alcohol. Onder aanvoering van de Amerikaanse wetenschapsjournalist dr. Alex Berezow werden de recente, veelbesproken publicaties in het medisch tijdschrift The Lancet bediscussieerd. Door de gebeurtenissen in hun context te plaatsen kon Berezow laten zien waar het mis was gegaan, onder meer doordat media de onderzoeksresultaten verkeerd interpreteren.
Laatste nieuws
-
Overleven met wijn | 14 nov 2025
-
Nieuwe start voor London Wine Fair | 13 nov 2025
-
Hout met karakter tilt Priorat-wijnen naar nieuw niveau | 12 nov 2025
-
Tuk-tukdief ontloopt langere celstraf na teruggave deel gestolen wijn | 11 nov 2025
-
ProWein zet in op slimmer en meer evenwicht | 10 nov 2025
-
Iedereen doet het weleens, de een meer dan de ander | 07 nov 2025
-
Zeldzame Lafite-wijnen onder de hamer bij Sotheby’s | 06 nov 2025
