Steeds meer wijnmakers kiezen ervoor hun oude wijnvaten te laten opknappen in plaats van nieuwe aan te schaffen. Dit is niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Charles Perez, eigenaar van het wijndomein Mas Bécha in het Zuid-Franse Ponteilla, besloot in 2022 zijn productiekosten te verlagen door zijn barriques – normaal na vijf oogsten afgeschreven – te laten regenereren. Zijn eerste poging, met een klassieke methode van schuren en opnieuw branden, viel tegen. Maar in 2023 vond hij zijn oplossing bij tonnellerie Tedem in de Gironde. Daar passen ze een innovatieve thermo-oxidatieve stoomtechniek toe. Deze techniek verwijdert zwavelresten, ontsmet het hout en herstelt de micro-oxygenerende eigenschappen van het vat – essentieel voor de rijping van wijn. Perez testte de methode op zes vaten. Eerst vulde hij ze met witte wijn, daarna volgde rood. Het resultaat? Meer dan bevredigend. Een duurzame keuze dus, die navolging lijkt te verdienen.
Laatste nieuws
-
Een glas wijn of bier is niet alleen maar slecht | 15 sep 2025
-
Huub van Doorne neemt na twintig jaar afscheid als CEO van Lucas Bols | 12 sep 2025
-
Recordregen aan gouden medailles bij Wijnkeuring 2025 | 11 sep 2025
-
Snellere controles in zicht, maar handbagagewijn moet nog even wachten | 10 sep 2025
-
Cider terug van weggeweest? | 09 sep 2025
-
Oudste whisky van India | 08 sep 2025
-
Ook vroege start bij Duitse druivenpluk | 05 sep 2025